Bu Blogda Ara

27 Şubat 2010 Cumartesi

ARMANI IDOLE d'ARMANI

GIORGIO ARMANI/ IDOLE d'ARMANI

YIL: 2009

KOKU AİLESİ: Meyve/Floral

ÜST NOTALAR: Sicilya Clementine mandalinası, Armut, Zencefil, Hint Davana

ORTA NOTALAR: Safran, Yasemin, Gül Lokumu Akoru

ALT NOTALAR: Benzoin, Patchouli, Vetiver

BURUN: Bruno Jovanovic

Idole d'Armani, gelecekte bir klasik olmaya aday, Armani'nin kadınlara övgüsü ve teşekkürü. Armani sesi oldukça yüksek çıkan bir parfüm. Sıktığınız anda meyvelerin kuvvetli kokusu çevrenizi sarıyor. Parfüm endüstrisinde son yıllarda yükselişte olan trend, klasikleşmiş, geçmişin isim yapmış kokularını tekrar formüle ederek piyasaya çıkarmak. Özellikle şipre kokular; vetiver, meşeyosununu özellikle son iki yıldır birçok kokuda içerik olarak görüyoruz. 90'lardaki minimalism akımının etkisi ile parlayan hafif, unisex kokular artık yerini daha öne çıkan, ağır kokulara bırakıyor. Idole d'Armani de tam bu zamanda, bu doğrultuda çıkarılmış bir parfüm. Öncelikle söylemeliyim ki benim için kullanamayacağım kadar ağır bir parfüm. Ancak bu Idole d'Armani'yi beğenmediğim anlamına gelmiyor, tam aksine bu oldukça karakterli, bana geçmişten gelen, annemin o muhteşem parfümlerini hatırlatan güçlü kokusu ile başımı döndürüyor. Bir saat içinde acı portakalın, ve diğer meyvelerin kokusu hafifliyor ve yerini safran ve yasemin alıyor. Bir süre sonra gerçekten de pudralı bir gül lokumunu kokluyor oluyorsunuz ve seksi bir havadan, daha romantik diyebileceğim bir alana geçiş yapıyorsunuz. Gerçekten de çok şaşırtıcı. Özellikle akşam kullanımları için uygun olduğunu düşünüyorum. Esmer tende hoş duracaktır.

22 Şubat 2010 Pazartesi

HERMES/KELLY CALECHE

HERMES/ KELLY CALECHE

YIL: 2007

KOKU AİLESİ: Floral Odunsu

ÜST NOTALAR: Lily of the Valley(MÜGE), Nergis, Greyfurt

ORTA NOTALAR: Sümbülteber, Gül

ALT NOTALAR: Deri, Süsen

BURUN: JEAN CLAUDE ELLENA

Kelly Caléche, ülkemizde çok bilindiğini ve sevildiğini düşündüğüm parfümlerden biri. Deri kokularının peşinde olan biri olarak, parfümü çıkar çıkmaz denemiş, beğenmiş ve almıştım. Hala da çok severek kullanmaktayım. Deri kokusu dediğimiz zaman birçok kişinin yüzünü buruşturduğunu, erkeksi bulduğunu biliyorum. Ancak bu koku bildiğimiz deri kokularından değil. Biraz da deri sevmeyenler için deri kokusu gibi bir şey. Hermes'in ilk kadın kokusu (1961) Caléche ve Grace Kelly için yapmış olduğu Kelly Bag, Kelly Caléche bu ikilinin birleşimi. Kelly Caléche açılışını soğuk ve yeşil notalarla yapıyor, yavaş yavaş gülün kokusunu hissetmeye başlıyorsunuz. Çiçekler, deri notaları, hiçbiri diğerinin üzerine çıkmıyor, asla sıkmıyor. Size rahatlık, kendine güven duygusu ve lüksü hissettiriyor. Alt notalardan iris(süsen) hafif pudramsı formuyla kendini belli ediyor. Deri akorları ve pudramsı yapı deri üzerinde hoş kokuyor. İlk çıktığında sadece EDT versiyonu bulunan Kelly Caléche' in , 2009 yılında parfüm versiyonunu çıktı. Gül notasının biraz daha baskın olduğu, daha şekerli bir koku olduğu söyleniyor. Ben henüz denemedim. Günlük kullanım için uygun olduğunu düşünüyorum. Yaz-kış ayrımı yapmayacağım bu koku için her mevsime uyduğunu düşünüyorum.



20 Şubat 2010 Cumartesi

CARTIER-DECLARATION


CARTIER/ DECLARATION

YIL: 1998

KOKU GRUBU: Fougeré/Odunsu

ÜST NOTALAR: Artemisia, kimyon, kişniş, huş ağacı, mandalina, bergamot, neroli, acı portakal

ORTA NOTALAR: Süsen, zencefil, tarçın, biber, ardıç, süsen kökü, yasemin, Guetamala kakulesi

ALT NOTALAR: Deri, amber, çay, Tahiti vetiveri, meşe yosunu, sedir

BURUN: Jean Claude Ellena

Böyle zengin içerikli bir parfümün vereceği etki de aynı şekilde oluyor. Gerçekten nefes kesici, müthiş bir derinlik ve gerçek bir başyapıt. Luca Turin, bu kokunun Cool Water'dan sonra en çok taklit edilen parfüm olduğunu söylüyor. Oldukça kuru, odunsu hatlarıyla, size baharatlarla dolu bir ormanın içinde yürüyormuş hissi veriyor.
Jean Claude Ellena, yaşayan en başarılı burunlardan bir tanesi. Parfümcü bir aileden geliyor. Kardeşi ve kızı da onun gibi birer burun. Jean Claude Ellena, Hermes'in başparfümcüsü, ve bildiğimiz beğendiğimiz o ünlü ve çok satan Hermes parfümleri işte bu ismin elinden çıkma. 2000 yılında kurmuş olduğu The Different Company, niche parfümevini, Hermes' teki görevine başlarken kızına devreder. Ellena'nın işleri tabii ki bunlarla sınırlı değil. Merak edenler için tıklayın.
Declaration'a dönelim. Burada size bahsetmek istediğim bir içerik, bir element var. Iso E Super, isimli bu aroma kimyasal, kullanıldığı parfümde feromon etkisi yaptığı söyleniyor. Yumuşak, odunsu ve amber kokan, kadifemsi bir yumuşaklık hissi veriyor, üreticisi International Flavors and Fragrances Şirketinin açıklaması bu şekilde. Parfüme bir dolgunluk ve etkinlik kazandırıyor. Iso E Super, aslında parfümeride sabitleştirici olarak kullanılmaktayken, etkisi keşfedilmiş ve bir içerik elemanı haline gelmiş ve günümüzde oldukça popüler bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Terre D'Hermes, Escentric Molecules, Feminite du Bois, Dior Homme bu kimyasalı kullanmış başarılı kokulardan birkaçı.
Declaration, oldukça kuvvetli bir erkek parfümü olsa da, sizi üzerinizde öyle bir etkisi altına alıyor ki , bu parfümü kadınlar da çok iyi taşıyabilir diyorsunuz. Denemenizi tavsiye ederim.



13 Şubat 2010 Cumartesi

AGENT PROVOCATEUR

ap

AGENT PROVOCATEUR/AGENT PROVOCATEUR

YIL: 2000

KOKU GRUBU: Şipre

ÜST NOTALAR: Safran, Kişniş

ORTA NOTALAR: Fas gülü, yasemin, manolya, ylang-ylang,

 gardenya

ALT NOTALAR: Vetiver, amber, misk

BURUN: Christian Provenzano

Agent Provocateur, ünlü tasarımcı Vivienne Westwood 'un oğlu Joseph Corré ve onun ex-eşi Serena Rees tarafından 1994'te kurulur. Lüks ve kaliteyi, seksi, erotik tarzıyla birleştirerek, sıkıcı , tutucu, eskimiş öğeleri bir kenara iterek, ortaya adı gibi kışkırtıcı bir marka çıkar. İç giyim dünyasında durduğu nokta çok önemli Agent Provocateur'ün. Joe Corré, "AP, içgiyimi moda haritasının içine soktu " diyor. Onun için AP bir duruş.  AP, ortaya çıkarken, bu seksi çamaşırları giyecek "O Kadın" da yaratılmış oldu. Vamp, kendine güvenen, güçlü, seksiliğini ortaya çıkarmaktan çekinmeyen bu kadın için bir de koku yaratıldı. Agent Provocateur, ilk imza parfümü, o çok seksi( yuvarlak hatları ile bir göğüs şekli ya da bir el bombası mı demeliyiz) şişesiyle, bir fısla, çıktığı dönemde büyük ilgi ve sadakat  gördü. AP oldukça kuvvetli ve kalıcı bir koku. Açılış çiçekler ve baharatların hoş karışımıyla yapılıyor. Bu aşamada pek çok kişiye bu koku itici gelebilir, oldukça yoğun bir çiçek seli gibi geliyor üzerinize. Zamanla, koku yavaşça oturdukça pudramsı bir hale geliyor. Amber ve miskin güçlü ve kalıcı etkisi de eklenince kompozisyon başarıyla tamamlanıyor. Vücut kimyasıyla bir hayli farklılaşan kokulardan AP. Esmer tende daha hoş duracağını düşünüyorum. Ancak ben açık tenliyim ve denemeden, yorumlar üzerine aldığım bu parfümün sadık izleyicisiyim. Her ne kadar kış parfümü gibi dursa da, yazın da rahatlıkla kullanılabilecek bir parfüm.

Joe Corré ve Serena Rees /The Guardian
Joe Corré, geçtiğimiz sonbahar AP'deki görevinden ayrıldığını ve bundan sonra zamanını yine kendisinin erkek giyim markası A Child of the Jago 'ya ayıracağını duyurmuştu. Agent Provocateur, kurucuları olmadan yoluna devam ediyor, ve umarız aynı tarz ve duruşlarını koruyarak devam eder.

11 Şubat 2010 Perşembe

ALEXANDER MCQUEEN


ALEXANDER&ISABELLA
Originally uploaded by pinknivory
Alexander McQueen, erken bir yaşta aramızdan ayrıldı.

Yandaki fotoğrafta, onu keşfeden ünlü İngiliz ikon İsabella Blow ile görüyoruz McQueen'i.('Burning Down The House' by David LaChapelle 1997) Aynı zamanda yakın arkadaşı olan Isabella Blow, 2007'de intihar ederek yaşamına son vermişti. McQueen 2008 İlkbahar/Yaz şovunda, Isabella'nın anısına, katılımcıların sandalyelerine, pembe kutusunda Fracas parfümü(Isabella'nın imza parfümü) koymuş ve bu şovunu ona adamış. Geçen hafta da annesini kaybeden ünlü tasarımcı, bugün Londra'daki evinde ölü bulundu.

Ne yazık ki McQueen'in tasarımlarını yakından izlesem de, parfümlerine aynı ilgiyi gösterememişim, şu anda farkediyorum.
Yakın zamanda iki parfümüne de yer vereceğim. Kingdom ve MyQueen..

Bilgi: http://www.mimifrou.com/

10 Şubat 2010 Çarşamba

Balenciaga Paris


Balenciaga, uzun bir aradan sonra yeni parfümü 'Balenciaga Paris' i geçtiğimiz günlerde NewYork'ta yapılan bir lansmanla piyasaya çıkardı. Olivier Polge tarafından tasarlanan parfüm, Balenciaga'nın 2008 yılında ünlü parfüm şirketi Coty ile yaptığı anlaşma sonucunda ortaya çıkmış bulunuyor. Herkesin merakla beklediği parfüm için menekşe ağırlıklı floral şipre deniliyor. Nicolas Ghesquire, parfümün yaratılma aşamasında, her türlü ince detayıyla bizzat ilgilenmiş. Coty parfümü tanımlarken; 'Menekşe, genel kullanımda, parfüme pudra efekti veriyor, burada Olivier'nin menekşe yapraklarının fresh ve doğal yönünü ortaya çıkardığını görüyoruz'. Metalik bir akoru da olduğu söylenen bu yeni parfümü koklamak için sabırsızlanıyorum. Parfüm yüzü Charlotte Gainsbourg, Steven Meisel tarafından fotoğraflanmış. Yukarıda, natürmort tarzda hazırlanmış reklam fotoğrafında, parfüm ile ilgili ipuçları arıyoruz.

Resimler PerfumeShrine sitesinden alınmıştır.

1 Şubat 2010 Pazartesi

MARC JACOBS














MARC JACOBS / BLUSH

YIL: 2004

KOKU GRUBU: ÇİÇEKSİ

ÜST NOTA: Yasemin,Portakal Çiçeği, Bergamot, Muz

ORTA NOTA: Sümbülteber, Frezya, Yasemin, Portakal Çiçeği,

Hanımeli, Yıldız Anason

ALT NOTA: Musk, Sandalağacı, Kaşmirağacı

BURUN: Steve Demercado

Marc Jacobs'un 2004 çıkışlı, retro imajlı Blush'ı soliflore bir koku. Soliflore, tek bir çiçek notasının hakim olduğu kokulara verilen isimdir. Yasemin, bu kokunun ana notası ve çok baskın, diğer notalar belli belirsiz hissediliyor. Yaseminin etkisi parfüm teninizde yokolana dek kalıyor. Blush, Marc Jacobs'ın ilk parfümündeki gibi su üzerinde etkisi veren, transparan, taze bir koku. Bana masumiyeti çağrıştırıyor. İçinde kendinizi rahat hissettiğiniz, günlük giyim için uygun bir koku. Kalıcılık notu biraz düşük. Saatlerce üzerinizde kalmıyor, verdiği his gibi uçup gidiyor.