Bu Blogda Ara

17 Mart 2010 Çarşamba

ESTEE LAUDER/ PRIVATE COLLECTION/ JASMINE WHITE MOSS

PRIVATE COLLECTION/JASMINE WHITE MOSS

YIL: 2009

KOKU AİLESİ: Yeşil Floral Şipre

ÜST NOTALAR: Frenk üzümü tomurcuğu , galbanum , bergamot

ORTA NOTALAR: Yasemin zambak, Ylang-ylang, yasemin , menekşe, portakal çiçeği, süsen kökü

ALT NOTALAR: Paçuli, vetiver, meşeyosunu

BURUN: Jean-Marc Chaillan

Private Collection serisi bu müthiş parfümle birlikte kapanıyor. Jasmine White Moss'un hikayesi şöyle;  Bayan Estee Lauder'in 80lerin sonlarında üzerinde çalıştığı, yarım kalmış olan bir parfümün formülü, torunu Aerin Lauder tarafından ortaya çıkarılıyor ve Aerin tarafından tamamlanarak karşımıza geliyor. İyi ki de geliyor :-)

JWM, bana göre, son zamanlarda bu segmentte yapılmış şipre parfümlerin içinde en iyisi. Bir parfümün şipre olarak adlandırılması için, içeriğinde meşe yosunu, labdanum, paçuli ve bergamot akorlarının olması gerekir. Meşe yosunu(oakmoss), eklendiği parfüme zenginlik, sıcaklık ve boyut katar. Ne yazık ki,Avrupa Birliğinin sağlıkla ilgili getirmiş olduğu düzenlemeler sonucunda IFRA(Uluslararası Koku Birliği), meşeyosunu ve bir çok içeriğin kullanımı ile ilgili yasaklama ve kısıtlamalar getirdi. Bunun sonucu olarak pek çok eski parfüm, tekrar formüle edilmiş şekliyle parfümerilerde yerlerini alıyor. Meşeyosunu, daha önce Estee Lauder'ın birçok kokusunda kullanılılmıştır.

Meşe yosununu ile ilgili bu kararlardan sonra Estee Lauder grubu, *IFF(International Flavors and Fragrances Inc.) ile birlikte onun yerine geçecek, white moss mist içeriğini üretirler. Ve bu içerik bir parfüme ismini verir..

Konumuz şipreler olunca, yaş grubu ister istemez değişiyor. Her ne kadar genelleme yapmak istemesem de belli bir yaşın üzerine hitap ediyor şipreler, ve anne-anneanne kokusu şeklinde acımasız eleştiriler alıyor gençlerden.

Ben bu harika kokuyu koklamaktan kendimi alamıyorum. Mutlaka denenmeli diyorum.

Sınırlı sayıda üretilen şişelerdeki yarıdeğerli taşlar; beyaz yeşim, koyu ve açık renk lapis, sodalit, siyah akik, sedef ve mavi dantelli akik taşı.




Foto: The Scented Salamander
Kaynak: Estee Lauder
IFF(Dünyanın önde gelen aroma ve esans üreticilerinden)

1 yorum:

  1. Bu parfümü bu gün Martha Stewart showda gördüm Aerin Lauder tanıtıyordu. çok dikkatimi çekti ve seyirvilerin hepsine bu parfümü hediye ettiler acaba Türkiye'de satışı mevcut mu bi bilginiz var mı?

    YanıtlaSil